A precíziós orvoslás keretében egyéni konzultációk során feltárjuk a kliens aktuális érzelmi, mentális, és fizikai problémáit . A jelenlegi élethelyzetek megoldásához, a meglévő egészségügyi problémák visszafordításához mindig az egyénnek leginkább megfelelő, leghatékonyabb, testre szabott megoldásokat dolgozzuk ki.


Translate

2014. febr. 2.

Natur gyógyteák


BAMBUSZ NATUR TEÁK 

Elsőre a teák kiválasztása nagyon bonyolultnak tűnhet annak, aki nem rendelkezik fitoterápiás (gyógynövénytani) ismeretekkel, vagy csak most ismerkedik a gyógynövények hatásaival. Kínai tanulmányaim során és is többször éreztem, hogy az öt elemtan szerinti hatalmas kínálatot szűkíteni kell, és úgy csoportosítani, hogy az európai viszonyokhoz alkalmazkodjon. Természetgyógyász - fitoterapeuta (gyógynövénytant alkalmazó) szakemberként a legnagyobb gonddal választottam ki a különböző fajtákat. Ehhez kikértem azon kínai orvostanáraim véleményét, akik a nagyszüleiktől tanulták, és gyerekkoruk óta alkalmazzák a teák gyógyító erejét. Több év hazai tapasztalata kellett ahhoz, hogy a tradícionális kínai orvoslás és az európai gyógynövény ismeretek közös nevezőre kerüljenek, és megfelelők legyenek.




Különlegesen magas minőségűek a bambuszvirág® teák!


A 2 ezer méter feletti Wangwu hegységben, lakóterületektől távol, szennyeződésmentes környezetben vadon nőnek. Nagyon értékes, magas hatóanyag-tartalommal rendelkező teafajták. Körültekintő feldolgozásnak köszönhetően az egészséges tápanyag összetevőik sértetlenül meg maradnak. 

Jótékony hatásuk nagyon rövid idő alatt, már érezhető! 

Valamennyi itt felsorolt gyógynövény összetevők a Tradicionális Kínai Orvostudomány - TKO - szerint hatásosan alkalmazhatók a felsorolt problémák kezeléséhez. 

Ne bizonytalanítson el az, hogy ennyi mindenre jó hatással van egyetlen tea keverék, mert a gyógynövénytanban mindig fő és járulékos hatásokat tulajdonítanak a növényeknek. A látszólag ellentmondó tudásuk mögött mindig "összefutnak a szálak" mert az öt létfontosságú szerv valamelyikére hatnak, azok pedig szoros egyetértésben munkálkodnak.



ALABÁSTROM CUKORPÓTLÓ - NATÚR TEA


Cukor problémákra, diabéteszre. Édesítésre, Vércukor szint csökkentésére...
(20 filter/doboz) 

Bruttó Ára: 1375.- Ft 

Hatása nagyon gyorsan, általában már 1-2 napon belül már jelentkezik. 



AZURIT - KARCSÚSÍTÓ NATÚR TEA



Élénkítő hatású, Zsíroldó, Értágító, Vérnyomás - Vércukor - Vér zsírszint csökkentő... 
20 filter/doboz. 

Bruttó Ára: 1375.- Ft 

Jótékony hatása 10-15 nap használat után már érezhető. 



BOROSTYÁNKŐ VESE - MÁJ - NATÚR TEA


Vesevédő, Szexuális életet javító - fokozó, Vesekő és Vizelet hajó, Epe - Májserkentő, Diabétesz ellenes... (20 filter/doboz) 

Bruttó Ára: 1500.- Ft 

Általában 8-12 nap után érezhetően domborodnak ki előnyös tulajdonságai. 

GYÖNGYHÁZ JÁZMIN NATÚR TEA


Bőrszépítő, Pigment folt eltüntető, Hidratáló, Bőrsimító.
Szíverősítő, Férfi - női hormon kiegyenlítő, nehéz ételek utáni emésztésjavító, Zsíroldó.
 (20 filter / doboz) 

Bruttó Ára: 1875.- Ft 

Hatása gyorsan, általában már 2 -3 héten belül jelentkezik. 

NARANCSBŐR ELLENI NATÚR TEA

Bruttó Ára: 1250.- Ft / 40 gr 


A teák eltarthatósága:
A teák gyártási ideje (éééé.hh.nn) formátumban a teák csomagolásán található.

Felhasználhatók a gyártási időponttól számított 24 hónapig.

 


A Kínai tea és a teázás hagyománya


A teázás Kínában legalább olyan távoli és gazdag múltra tekint vissza, akárcsak maga a tradicionális kínai gyógyászat. Nemzedékről nemzedékre örökítették tovább megfigyeléseiket és tapasztalataikat. A hagyományok megőrzése maga a tradíció. Az egységes szemlélet jegyében minden összefügg és összetartozik. A fűben-fában orvosság elve itt máig élő, féltőn ápolt, és folyamatosan továbbfejlesztett.




Ősi szokások

A teaivás egyfajta rituálé, előkelő helyet foglal el a kínai ember mindennapos életében. Egészen más, mint az angol "tee at five"- "Tea ötkor, vagy az Ötórai tea" frissítő jellege, amikor a sűrű tea főzetet tejjel hígítják. A mi teaivási szokásunktól is teljesen eltér, idehaza a hígabbra főzött teát főleg cukorral, és citrommal kínáljuk. 

A teázás a rendszeres, bőséges és folyamatos folyadékbevitelt és az íz anyagok harmóniáját, egyensúlyát is szolgálja.




Hol vásárolják, hogyan fogyasztják a teát?

Kínában még ma is csodaszép teaházakat láthatunk. Ezek a teaházak a rabul ejtően szép, részletekben gazdag, hihetetlen harmóniát sugárzó ősi kínai stílusban épültek, berendezésük is a hagyományokat követi. 

Népviseletbe öltözött fiatal lányok invitálják be az arra járókat. Ezekben, a teaházakban mindig tudnak újat, érdekeset, különlegeset kínálni, mutatni, felszolgálni. Nem zavarja őket a nyelvi különbözőség sem, vidáman csicseregve, kézzel-lábbal mutogatva magyarázzák el, hányféle tea is van, melyik mire jó, miként kell azokat elkészíteni - és természetesen rögtön meg is kínálnak. 

A polcokon tucatjával sorakoznak gyönyörű üvegtartókban a különböző teák. Formájuk is olyan változatos, hogy az ember az egyik ámulatból a másikba esik...




Hányféle tea van, és miben különböznek?

Van itt a miénkhez hasonló zacskóban előre csomagolt, filteres, különböző méretű, formájú zöld tea. Olyan, a bőség zavarába ejtő, részegítő érzés keríti hatalmába az embert egy ilyen teaházban, mint amilyet az arab országok bazárjainak fűszeres standjain élhetünk még át. 

A teák között komoly rangsor van, az ára is kifejezi a tea értékét. Mindig azok a legdrágábbak, amelyek a cserje felső, legfiatalabb hajtásaiból készülnek. A teaházak legelőkelőbb polcain átlátszó üvegedényekben kelletik magukat. Áruk nemcsak kínai, de nyugat-európai mércével is vetekszik az arannyal. 

A tea értékét befolyásolja a termesztés helye is. A környezetszennyezéstől távoli, nálunk "bio"-nak nevezett területek mikroklímája és talajviszonyai egyedülálló értékkel ruházzák fel az ott termesztett vagy vadon növő teát. Ez emeli rangra a természetvédelmi területéről származó teáinkat. Egy igazi kínai ínyenc legalább olyan jól eligazodik közöttük, és élvezi a finom eltéréseket, mint nálunk a borbarátok. 

Teljesen megszokott jelenség Kínában az utcán járók kezében, táskája mellett, a biciklik kormányán lógó kis átlátszó, fedeles teás edényke. Még a taxisok mellett, a buszvezető fülkéjében is ott fityegnek ezek a teatartók. Nem számít illetlenségnek, hogy amikor megszomjaznak, előveszik, és rendszeresen isznak. Kellemes szokás, hogy bárhová betérünk, azonnal hozzák a teát, a kannát folyamatosan újratöltik, ha kiürült.




Hogyan készítik el a teát?

Szembetűnő sajátossága a kínai teázásnak - gyökeres ellentéte a mi gyakorlatunknak - a tea elkészítési módja. Mi a kannába vagy a csészébe tesszük a teát, majd ráöntjük a forró vizet. A tea vagy a filter feljön a tetejére, amit kiveszünk és eldobunk. Új teához új teafüvet vagy filtert veszünk elő. 

Az ezeréves tradíción edzett kínaiak minden nap reggel betesznek teás edényük aljára a teából, ezt egy szűrővel leszorítják, majd ráöntik a forró vizet. Ezt a tealevet isszák meg, és ha elfogyott, újra felöntik forró vízzel - a tealevelet nem cserélik. A teában lévő sokrétű íz- és hatóanyagok nem oldódnak ki egyszerre, ha minden forrázás után lecserélnék a teát, akkor csak az elsők között kioldódó keserűanyagokat innák meg, ezzel felborítva a teaélvezet által közvetített többlépcsős íz-egyensúlyt, kiaknázatlanul maradnának a későbbi fázisokban kinyerhető anyagok.




Milyen teát isznak a kínaiak?

Kínában teljesen elmosódik a határ a tea, mint élvezeti cikk, és mint a gyógyítás-megelőzés egyik fontos eleme között. Az egyes teafajtáknak is sokféle hasznos tulajdonságot tulajdonítanak. Nagyon sok más növény különböző részeinek főzeteit is alkalmazzák, gyökereket, gombákat, zuzmókat és sok más, európai fülnek első hallásra szokatlan növény található a gyógyteák alkotórészei között.




A teázás nemcsak a teáról szól...

Nekünk európaiaknak elképzelhetetlen az a hihetetlenül gazdag tudás, amivel a kínaiak a növényekben rejlő gyógyító erőt kihasználják, ahogy ezeket egymással kombinálják. 

Minden országnak, népnek megvannak a sajátos egészségügyi problémái - amelyek étkezési szokásaiból, életmódjából, genetikai állományából eredeztethetők. Itt Európában aránylag kisebbek az országok közötti különbségek, mint Európa - Kína viszonylatában. A következő oldalakon felsoroljuk teakínálatunkat, mindegyiknél kiemelve az adott tea előnyeit, javasolt alkalmazási területét - a benne lévő hatóanyagokról fellelt információk alapján.




Az elkészítés néhány alapszabálya

Mi is mint kínai orvostanáraink, minden bajnak a kiváltó okát keressük, ennek az elvnek és gondolkodásnak rendeljük alá a kiválasztott tea keverékeket is. 

- nemcsak egy teát használhatunk egyszerre, keverve is nyugodtan alkalmazhatjuk. Az aranyszabály az, hogy sok alkotóelem legyen egy keverékben. 

A gyógynövény 
- gyökeréből készült teákat áztassuk 5-6 órát, majd forraljuk 5-7 percig
- a virágából - leveléből készített teákat forrázzuk.
- a hatóanyagok a teából másként oldódnak.





Ősi kínai mondás:
"Inkább egy nap étel nélkül, mint egy nap tea nélkül"




BAMBUSZ tea fajták




Elsőre a teák kiválasztása nagyon bonyolultnak tűnhet annak, aki nem rendelkezik fitoterápia ismeretekkel, vagy csak most ismerkedik a gyógynövények hatásaival. Jómagam is kínai tanulmányaim során többször éreztem, hogy az öt elemtan szerinti hatalmas kínálatot szűkíteni kell és úgy csoportosítani, hogy az európai viszonyokhoz alkalmazkodjanak. 

Természetgyógyász - fitoterapeuta (gyógynövénytant alkalmazó) szakemberként a legnagyobb gonddal választottuk ki a különböző fajtákat. Kikértem kínai orvostanáraim véleményét, akik a nagyszüleiktől tanulták, és gyerekkoruk óta alkalmazzák a teák gyógyító erejét. Több év hazai tapasztalata kellett ahhoz, hogy a tradicionális kínai orvoslás és az európai gyógynövény ismeretek közös nevezőre kerüljenek és megfeleljenek nekünk.




Ha gyógyteáink fajtáira kíváncsi, akkor erre vegye útját.




Miért választottam magyar szakember lévén mégis kínai teákat?

Elsősorban azért, mert a nálunk nagyon elsorvadt a gyógynövények termesztésének hagyománya. Az ellátás nem egyenletes, a forgalmazók felvásárolják és külföldön magasabb áron értékesítik. Kínai teák összhangban működnek a tapaszokkal, moxákkal, fürdősok hatóanyagaival, az étrend kiegészítőkkel. Olyan fajtákat választottunk, amelyeknek különleges hatásuk van. Köztudott, hogy a Kína belsejében élő emberek életkora jóval hosszabb, egészségi állapota pedig sokkal jobb a mienknél. Azok a száz éven felüliek, akikkel találkoztam, aktív, teljes életet élnek, ami nagyon irigylésre méltó és követendő. Megfigyeltem a szokásaikat és megkérdeztem, hogy a mi problémáinkra ők melyiket választanák.




A válogatás szempontjai

- több ezer méter magasságban, természetvédelmi területen teremnek,
- ipari szennyeződéstől távol, hatóanyagban, gazdag termőföldben élnek (ellentétben a nálunk is fellelhető megegyező fajtákkal, amelyek szegényesebb termőtalajon, országutak mellett nőnek)
- bizonyos fajták termesztéséhez sokkal előnyösebb az ottani éghajlat és a talaj összetétele 

Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott helyzetben a legjobb hatást érjék el. Tökéletesen alkalmazkodnak. Csak akkor hatnak, ha szükség van rájuk. Egy adaptogén növény csak akkor nyugtat, ha szükség van rá, ha nincs hatástalan azoknál, akiknél erre nincs szükség. Ma a föld legtöbb ilyen növénye Kínában honos...




Felhasználási javaslatok

Nálunk sok fiatal nem ismeri és szereti a teákat mert sokak számára egyszerűbbnek tűnik egy tablettát bekapni, mint a gyógynövényekkel bíbelődni. Óriási különbség van egy szintetikus szer gyors hatása és a gyógynövények (mint élőlények) finom, áthangoló rezgése között. Ahhoz, hogy a kínálatból a legmegfelelőbbet válasszuk ki, előzetesen mindenkinek szüksége van egy-két hasznos adatra. Ismernünk kell a teák alkotórészeinek szervezetünkre gyakorolt hatását. 

Folyadékpótlásként a teákat hígabbra főzzük, 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi tealevelet vagy 1 tasakot teszünk, és egész napra egyenletesen elosztva isszuk. Ezt csak azokkal a teákkal tehetjük, melyeknek hosszú távon fogyasztva sincsenek mellékhatásai. 

A gyógyhatásuk miatt alkalmazott teákat töményre készítjük, 2,5 dl vízhez 1 evőkanál vagy 1 tasak tealevelet használunk. Amikor a tünetek (borzongás, hidegrázás, orrfolyás) jelentkeznek, vagy fájdalom, gyulladás lép fel, azonnal kezdjük el az adott problémára leginkább megfelelő teázást. Ez esetben a teát gyógyszer kiegészítőként vagy akár gyógyszer helyettesítőként választjuk. Azért tehetjük ezt bátran, mert nagyon sok gyógyszernek alapanyaga ugyanaz a gyógynövény, mint amiből teát főzünk. Mindenképpen vegyük figyelembe a hatóanyagok kölcsönhatásait. Kedvező esetben erősítik, kedvezőtlen esetben viszont gyengítik vagy kioltják egymás hatását. Jó, ha tudjuk, hogy nem előnyös például élénkítő és nyugtató, vagy fokozó és csökkentő tulajdonságú gyógynövények társítása. Ha ilyen hatást szeretnénk elérni, bízzuk magunkat a természet patikájára, ahol mindezt készen, összekeverve megtalálhatjuk. 

Minden tea más és más. Ne ijedjünk meg, ha végigolvasva tulajdonságait és hatásait, azt látjuk, hogy több tea javasolt ugyanarra a problémára, vagy egy tea ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, mint a többi, és mégis másra választjuk, - mert mindegyiknek van egy fő hatása. A természet úgy alkotta meg ezeket, a növényeket Ezért csodálatos és mindig rejtély marad számunkra a természet, és el kell fogadnunk, hogy mi emberek nem ismerhetünk meg minden elméleti összefüggést, hanem meg kell bíznunk az évszázados tapasztalatokban.



Nincsenek megjegyzések: